Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΗΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ

Αυτές τις μέρες είχαμε την τιμή να πάρουμε μια συνέντευξη από τον Μάνο Κοντολέων. Εκείνος δέχτηκε και μας απάντησε με μεγάλη ευχαρίστηση και προθυμία.

Γεια σας κύριε Μάνο,
Αποτέλεσμα εικόνας για κοντολέων μάνοςΕίμαστε η Άννα Μαρία, Κων/να,Νάσια  και Γιώργος και Θανάσης, οι μικροί αρχισυντάκτες.Έχουμε διαβάσει κάποια βιβλία σας μας έκαναν εντύπωση, είχαμε κάποιες απορίες και μας άρεσαν. Πιστεύουμε ότι είστε ένας αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών και γι αυτό σκεφτήκαμε να σας πάρουμε αυτή τη συνέντευξη.Καλοί μου φίλοι...                                                                                       
Βλέπετε, δεν άργησα να σας απαντήσω. 
Και ήταν πολύ όμορφες και ζουμερές οι ερωτήσεις σας.
Αυτά...
Μακάρι να μπορέσουμε κάποια στιγμή να συναντηθούμε.
Μέχρι τότε θέλω να στείλω σε σας και στις οικογένειές σας
 όλη μου την αγάπη
Πολλά φιλιά
Μάνος Κοντολέων

 Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη συνέντευξή μας.

1. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να γράψετε το πρώτο σας βιβλίο;

Το πρώτο μου βιβλίο ήταν ένα παραμύθι με τίτλο "Ο Φωκίων ήταν ελάφι". Μιλούσε για τα γεγονόταπου είχαν γίνει στον τόπο μας τον καιρό της Χούντας. Κυκλοφόρησε το 1979 και το είχα γράψει για να βοηθήσω τη μικρή τόιτε κόρη μου(είχε γεννηθεί το 1974). Να καταλάβει πόσο κακό είναι να υπάρχει δικτατορία σε μια χώρα.
2. Ασχολείστε επαγγελματικά με τη συγγραφή ή έχετε και άλλο επάγγελμα;

Από το 1972-2002 εργαζόμουν στην Ολυμπιακή Αεροπορεία. Και βέβαια παράλληλα έγραφα και τα βιβλία μου.
3. Εσείς πιστεύετε ότι ο συγγράφέας γεννιέται ή γίνεται;

Και τα δύο. Πιστεύω πως το ταλέντο έρχεται μαζί με τη γέννησή σου. Αλλά για να ανθίσει και να βγάλει καρπούς πρέπει να τον βοηθήσεις.Να σκύψεις από πάνω του,να το καλλιεργφήσεις, να το προστατεύσεις, να το χαϊδέψεις.Αυτή η φροντίδα στην περίπτωση του συγγραφικού ταλέντου σημαίνει να διαβάζεις πολύ, να γράφεις όσο πιό συχνά γίνεται και να στοχάσεσαι και να αναρωτιέσαι για το ό,τι γύρω σου σημαίνει.
4. Το βιβλίο "Ο αδερφός της Ασπασίας" το γράψατε επειδή έχετε και εσείς μια τέτεια αδερφή;
Όχι. Η Ασπασία είναι η κόρη μου ,η Άννα και ο Δαμιανός είναι ο γιός μου ο Δομήνικος.Πιό σωστά θα πρέπει να πώ πως ήταν...Τότε που είχαν πάνω κάτω είχαν την ίδια ηλικία με των δύο αυτών ηρωών μου.Γενικά το πρώτο από τα τρία βιβλία "Ο αδερφός της Ασπασίας αναφέρει γεγονότα που  είχαν συμβεί στη δική μου οικογένεια.Αλλά βέβαια όταν κάποιος γράφει βασισμένος σε πραγματικά γεγονότα φροντίζει να προσθέτει και κάποιες φανταστικές λεπτομέριες για να κάνει το βιβλίο του πιό ενδιαφέρον.
5. Πού μεγαλώσατε και τι θυμάστε έντονα από τα παιδικά σας χρόνια;
Μεγάλωσα σε δύο διαφορετικές περιοχές της Αθήνας. Στο Παγκράτι πρώτα και μετά στα Πατήσια. Θυμάμαι δε πολλά από εκείνα τα χρόνια... Μάλλον το σωστό είναι να πω πως πολλά είναι αυτά δεν έχω ξεχάσει. Κυρίως συναισθήματα.Οσα τόσο γεγονότα όσο συναισθήματα.
6.Το βιβλίο "Ο Δομήνικος" τι σχέση έχει με τον Δομήνικο Κοντολέων;
Μόνο το όνομα. Κάποια μέρα η Άννα μου ζήτησε να γράψω ένα μεγάλο παραμύθι που θα είχε να κάνει με ένα αγόρι που θα περνούσε πολλές ώρες για να βρεί το φάρμακο που θα κάνει καλά τον πατέρα του. Της έκανα το χατίρι, έγραψα την ιστορία και έδωσα στον πρωταγωνιστή το όνομα του αδερφού της.
7. Όταν ήσασταν μικρός ποιός/ά ήταν ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;
Δεν είχα κάποιον συγκεκριμένο που αγαπούσα περισσότερο.Μπορώ να σας πω όμως πως δεν με ενθουσίαζε και τόσο ο Ιούλιος Βέρν ώς από  τα μυθηστορήματα της Δέλτα. Μόνο "Στον καιρλο του Βουλγαροκτώνου" με είχε συνεπάρει.
8. Από τους ήρωες των βιβλίων σας ποιόν έχετε αγαπήσει πιό πολύ;
Όλοι είναι παιδιά μου γι' αυτό όλους τους αγαπώ...Βέβαια έχω σε κάποιος μεγαλήτερη αδυναμια- να μην κρύβω την αλήθεια. Ασφαλώς ανάμεσά τους είναι Δαμιανός και Ασπασία , Μανόλο και Μανολίτο και ο μικρός και μεγάλος Μάνος.
9.Πώς περνάει τη μέρα του ένας συγγραφέας; Σκέφτετε και γράφει; 
...Και ψωνίζει και τηλεφωνεί και πάει σινεμά και βλέπει τους φίλους του... Ναι είναι ενδιαφέρουσα δουλειά αλλά ο συγγραφέας δεν παύει να είναι ένας άνθρωπος σαν όλους τους άλλους ανθρώπους.

10. Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο βιβλίο; Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό;
Μόλις μπεί για τα καλά ο χείμώνας θα κυκλοφορήσει μια συλλογή χριστουγενιάτικων παραμυθιών μου. Και με την Άνοιξη να έχω τη χαρά να πιάσω στα χέρια μου το "Μανόλο και Μανολίτο" Νο 2.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που δεχτήκατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας και για να σας το ανταποδώσουμε θα θέλαμε να σας δούμε από κοντά και αν ποτέ περάσετε από τα μέρη μας θα μπορούσαμε να σας φιλοξενήσουμε και να σας ξεναγήσουμε  στις ομορφιές του Ορχομενού. 

Παράλληλα γράφω ...αλλά τα μελοντικά μου σχέδια , ας τα πούμε.....του χρόνου.
Με εκτίμηση οι μικροί αρχισυντάκτες.